onsdag 18. juni 2014

Med glør og stein på en onsdag...


Pizzastein i kullgrill


Min venn svensken, JONAS - spurte meg i dag om pizzamel og link til denne bloggen, da han har kjøpt seg pizzastein til grillen sin :-)

jada, joda - han fikk de få rådene jeg hadde, mens jeg kom til å tenke på den pizzasteinen JEG kjøpte til grillen for 5-6 uker siden. Ikke fordi jeg trengte en pizzastein; jeg har ett par stykker fra hine - haarde dager... MEN; det fulgte med en snasen pizzaspade i rustfritt stål i pakken, så jeg slo til på ca kr. 200,- på et sett fra Landmann.



 Grillen min er en helt standard Weber Classic 57cm, som har fått kjørt seg på litt av hvert de siste åra. Jeg digger webern, men kommer nok etterhvert til å gå for en Platinum- type med sidebord, kullbøtte, askebøtte og mulighet for propantenning av kullene (det nærmeste jeg kommer gass) :-). I tillegg har jeg en weber "go-anywhere" som har vært med meg i omtrent 10år - den er like mye med på stranda, som hjemme for grilling til to :-) helt konge den også!

Hva skal man tenke på når man skal grille pizza da?

mye det samme som i ovn; få steinen god og varm (20 min). I dag fyrte jeg med kull og bøkeved i tynne fliser, og etterhvert ble grillen fin og varm, med kull også under kullrista. Jeg fordeler kølene rundt langs kanten, og legger steinen på midten. Steinen fra Landmann er i underkant av 40cm i diameter, men kunne for mitt vedkommende vært ennå mindre; det er størrelsen på pizzaspaden som bestemmer størrelsen på pizzaen, og jeg har bare en ganske liten trespade. Jeg baker "bollen" ut med masse mel, og bruker bare håndbaken, og litt hjelp fra gravitasjonen da jeg lar 2/3 av leiven snurre uttafor bordkanten.

I dag ble det norsk hvetemel, da det var tomt for dallari tipo "0" i skapet... greit nok, det er jo onsdag!



Så strør jeg litt mel på spaden, legger leiven oppå, drar den godt ut og prikker hull i den med gaffelen (ellers så kan den blåse seg opp!





Fylt på med litt mer kull underveis
 Før første pizza, så har jeg litt maismel på steinen, da denne tåler noe mer varme enn hvetemel. Kombinert med mel fra utbaking, så trenger ikke steinen noe mer mel på lang stund.


 Spaden til venstre er den som følger med steinen, og den er selvfølgelig beregnet til å ta pizzaen AV grillen med :-)

Resultatet ble greit nok, spesielt med tanke på det norske melet, og vanlig en-times heving - noe som gir en litt for sprø bunn.

I grunn kan jeg si at tendensen er at bunnen er ferdig før toppinga, noe som ikke er så uvanlig i en vedfyrt ovn heller, men på grillen har man jo ikke mulighet til å løfte pizzaen opp i taket for å gjøre den ferdig....







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar